Ételek amelyek pattanást okoznak. Csak óvatosan

Korábbi cikkünkben már említettük, hogy a bőr a szerveztünk “tükre”. Vagyis az, hogy az arcbőrünk például mennyire pattanásos, nagyban függ az egészségünktől, attól mennyit alszunk, milyen stressz ér bennünket, illetve attól milyen ételeket fogyasztunk.

Minden, amit elfogyasztunk az bőrünkön is megmutatkozik, és ne feledkezzünk meg a pattanások mellett arról sem, hogy gyakran az ételallergiák tünetei is a hámrétegen jelentkeznek.

Mi az a pattanás?

A pattanás egy bőrelváltozás, mely különféle lehet. Gyakran csak piros vagy duzzadt, de sokszor be is gyullad, és akár genny is képződhet benne. A pattanások alapját a faggyúmirigyek által termelt faggyú adja. Amennyiben a termelődött faggyú nem tud távozni a mirigyekből ott felhalmozódik, és gyakran gyulladás alakulhat ki.

Az, hogy valakinek mennyire aknés a bőre, több tényezőtől függ, hormonális, és genetikai okai is lehetnek. Amennyiben tehát aknés bőrtíussal rendelkezünk kifejezetten ajánlott odafigyelni a megfelelő arcápolásra és a táplálkozásra. Amennyiben nem vigyázunk , könnyen kialakulhatnak a pattanások, vagy aknék.

Pattanásos bőr

Mit tehetünk a pattanás ellen?

Arról már írtunk, hogy a rendszeres, és alapos bőrtisztítás, és ápolás mennyire fontos, azonban ezen kívül még a táplálkozással, folyadékbevitellel, és a testmozgással is tudjuk befolyásolni bőrünk egészségét.

Érdemes rostban gazdag ételeket, sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani.

Mit ne együnk?

Kerüljük a magas glikémiás indexű ételek, tej, és tejermékek túlzott fogyasztását, mert ezek bizony nagy mennyiségben pattanást okozhatnak.

A glikémiás index, azt mutatja meg nekünk, hogy egy adott étel milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintünket. Ha magas glikémiás indexű élelmiszereket fogyasztunk,  az serkenti az inzulintermelést, mely beavatkozik a hormonális működésbe és pattanások kialakulásához vezet.

Finomított cukrot tartalmazó ételek, csokoládé:

A finomított cukrot tartalmazó ételek és italok, fehérlisztes péksütemények kerülése mindenképpen javasolt, amennyiben szeretnénk megőrizni arcbőrünk egészségét. Helyettük válasszunk inkább teljeskirölésű péktermékeket.

Kerüljük a cukros üdítők, fogyasztását. Helyette igyunk sok vizet, hiszen ez az egész szervezetünk számára jótékony hatással bír, és amennyiben emésztésünk rendben van, arcbőrünk is rendben lesz. Ráadásul a túl sok cukros üdítő fogyasztása dehidratáltságot is okoz, mely miatt a bőrünk könnyebben válik ráncosabbá.

Különösen kerülendők az energiaitalok, hiszen tele vannak cukorral, és más mesterséges anyagokkal, melyek káros hatással bírnak az egész szervezetünkre nézve.

A csokoládék, gabonapelyhek, müzlik fogyasztás sem javasolt nagy mennyiségben, mivel tele vannak hozzáadott cukorral, és negatív hatással vannak hormon rendszerünkre., elhízáshoz vezethetnek.

Tejtermékek:

Bár tudományos bizonyíték nem áll rendelkezésre a tejtermékek bőrre gyakorolt hatásáról,  sokan tapasztalhatják, hogy kipattog a bőrük tőle.

Amennyiben ilyet tapasztalunk magunkon, és rendszeresen fogyasztunk tejterméket , érdemes elhagyni azt.  A tej hozzáadott cukortartalma ellenére is viszonylag alacsony a glikémiás indexű, azonban mégis sok embernél bőrirritációt okozhat. Egyes tudományos kutatások alapján a tejben lévő hormonok okozzák a legtöbb esetben a problémát.

A sovány tejek cukortartalma viszont magasabb, és nagyobb mennyiségben fordul elő bennük a tejsavó, mely fokozza a faggyú termelést.

Zsíros, fűszeres ételek:

Kerüljük a zsírban vagy olajban sült ételek fogyasztását, hiszen magas zsírtartalmuk miatt növelik a faggyú termelést a szervezetünkben, és pattanást okozhatnak., csak úgy mint az olajban sült fűszeres chipsek, vagy olajos sós magvak.

Viszont a magvak fogyasztása javasolt, a bennük lévő vitaminok miatt, ezért inkább natúr formában fogyasszuk őket.

Ha túlzottan pattanásos a bőrünk, annak ellenére, hogy odafigyelünk a táplálkozásra és gondosan ápoljuk az arcbőrünket, forduljunk kozmetikushoz, hiszen megfelelő arckezeléssel, és speciális kozmetikumok használatával segít nekünk az arcbőr gyógyulásában.